2009. gada 4. septembris

Jēdzienu skaidrojums

Funkcija (vispārīga definīcija):
Funkcija (pamatfunkcija) ir savstarpēji saistītu pārvaldes uzdevumu, aktivitāšu un pasākumu kopums, kas vērsts uz unikālu un konkrētajā iestādē izvirzītu mērķu un rezultātu sasniegšanu vai politiski noteiktu prioritāšu īstenošanu, kā rezultātā radīto produktu vai pakalpojumu tiešie labuma guvēji ir sabiedrība kopumā vai atsevišķas tās grupas.

* Valsts pārvaldes reformu dienasgrāmatā var atrast informāciju par izpildvaras funkcijām, kuras valsts pārvalde pilda Ministru kabineta vadībā. Katras valsts pārvaldes iestādes pamatfunkcijas ir noteiktas tās nolikumā (atsevišķos gadījumos – ar likumu).


Iestāde (vispārīga definīcija):
Institūcija, kura darbojas publiskas personas (Latvijas Republikas) vārdā un kurai ir ar normatīvo aktu noteikta kompetence valsts pārvaldē, piešķirti finansu līdzekļi tās darbības īstenošanai un savs personāls.

* Valsts pārvaldes reformu dienasgrāmatā var atrast informāciju par tiešās pārvaldes iestādēm (ministrijām un to padotības iestādēm – pārvaldēm, inspekcijām, aģentūrām, dienestiem, centriem u.tml.), jo tās finansē no valsts budžeta. Analīze neietver informāciju par atvasinātām publiskām personām (pašvaldībām) un to iestādēm, kā arī kapitālsabiedrībām, kurās kapitāla daļas vai akcijas pieder valstij vai pašvaldībai.

Budžeta programma:
Finansējuma apjoms, kas saimnieciskajā gadā atvēlēts uz kopēju mērķi orientētu pasākumu vai pakalpojumu finansēšanai. Budžeta programmu plāno, izpilda, uzskaita un kontrolē iestāde un par programmas izpildi atbild iestādes vadītājs. Budžeta programma var būt sadalīta apakšprogrammās. No vienas programmas vai apakšprogrammas var finansēt vienu vai vairākas pamatfunkcijas. Atsevišķos gadījumos budžeta programmas vai apakšprogrammas tiek veidotas, lai nodrošinātu naudas plūsmas caurskatāmību (piemēram, atsevišķi tiek nodalīts katra ārvalstu finanšu instrumenta finansējuma plūsma).

* Valsts pārvaldes reformu dienasgrāmatā var atrast informāciju par visām valsts konsolidētā budžeta (pamatbudžeta un speciālā budžeta) programmām un apakšprogrammām, kuras īsteno tiešās pārvaldes iestādes. Pie katras funkcijas norādītā summa visbiežāk ir tikai daļa no kādas budžeta programmas vai apakšprogrammas, jo izstrādātais funkciju dalījums ir detalizētāks par budžeta programmu struktūru.

28 komentāri:

Anonīms teica...

Pirms kaut ko rakstāt, iemācieties visvienkāršāko latviešu valodu. Šobrīd rodas iespaids, ka pārkrievošana bija tikai pumpuru aizmetņi salīdzinot ar to, kā tiek kropļota valoda, to angliskojot, sauc- modernizējot.Nožēlojama ir 'kad' lietošana (kadošana) visos līmeņos "ka" (žurnālisti, politiķi, utt.) vietā.Varbūt tā ir garīgās atpalicības praktiskā izpausme, ja jau nespēj atšķirt tik vienkāršas lietas? Vārds 'aktivitāte' latviski būtu darbība vai rīcība. Lai veicās!

interneta pieslēgums teica...

Liels paldies par šo rakstu !

Ansis teica...

Noderēs ..

Cody teica...

very informative post!

free movie download teica...

Institūcija, kura darbojas publiskas personas (Latvijas Republikas) vārdā un kurai ir ar normatīvo aktu noteikta kompetence valsts pārvaldē, piešķirti finansu līdzekļi tās darbības īstenošanai un savs personāls.

funny wallpapers teica...

Valsts pārvaldes reformu dienasgrāmatā var atrast informāciju par tiešās pārvaldes iestādēm (ministrijām un to padotības iestādēm – pārvaldēm, inspekcijām, aģentūrām, dienestiem, centriem u.tml.), jo tās finansē no valsts budžeta. Analīze neietver informāciju par atvasinātām publiskām personām (pašvaldībām) un to iestādēm, kā arī kapitālsabiedrībām, kurās kapitāla daļas vai akcijas pieder valstij vai pašvaldībai.

monster truck games teica...

Valsts pārvaldes reformu dienasgrāmatā var atrast informāciju par visām valsts konsolidētā budžeta (pamatbudžeta un speciālā budžeta) programmām un apakšprogrammām, kuras īsteno tiešās pārvaldes iestādes. Pie katras funkcijas norādītā summa visbiežāk ir tikai daļa no kādas budžeta programmas vai apakšprogrammas, jo izstrādātais funkciju dalījums ir detalizētāks par budžeta programmu struktūru.

Facebook teica...

Institūcija, kura darbojas publiskas personas (Latvijas Republikas) vārdā un kurai ir ar normatīvo aktu noteikta kompetence valsts pārvaldē, piešķirti finansu līdzekļi tās darbības īstenošanai un savs personāls.

Armands teica...

Tagad būs skaidrs :)

Adult DVDs teica...

Thanks for this nice blog

high availability solutions teica...

Si vous etes interesses par le dossier, ou desirez en savoir plus, contactez-moi par mail, et je vous mettrai en contact.

storage area networks teica...

Si vous etes interesses par le dossier, ou desirez en savoir plus

networked attached storage teica...

Si vous etes interesses par le dossier, ou desirez en savoir plus, contactez-moi par mail, et je vous mettrai en contact.

Eko teica...

EKO? NATO JEDETJ DAMOJ

Jānis teica...

Ļoti precīzs terminu skaidrojums. Jāņi

Urlaubskredit teica...

Good one, dude! :)
Cheers, Urlaubskredit

antivirus free download teica...

Your article is extremely impressive.

youtube downloader teica...

Tāpat tiks sniegta informācija par vienotu valsts un pašvaldību

leather jacket teica...

Really very nice post, Thanks for sharing this valuable information with us.

Crohns disease diet teica...

crohns disease diet

vaibhav teica...

You've got a design here thats not too flashy, but makes a statement as big as what you're saying.I am really impressed with this blog.It is easy to see that you are impassioned about your writing
Adnan Sami songs - Salman Khan songs - Atif Aslam Songs - Lata Mangeshkar Songs

frostwire teica...

Finanšu ministrija ir aicinājusi

watch online tv teica...

Wow what a powerful message.

Anonīms teica...

wallpaper
Black friday Get best deal Click

Anonīms teica...

wallpaper
Black friday Get best deal Click

Hindi songs download teica...

Punjabi songs Download
Hindi Bhajan Download
english songs Download
kannada songs Download | Tezz songs | agent vinod songs | housefull 2 songs | jannat 2 songs

Tezz Songs teica...

Tas ir patiešām novatoriski un jauna ideja, man patīk šī koncepcija un metodes, kā tas tiek veiktas tik gaiši un atdzesē veidā. Es piekrītu jūsu secinājumiem, un ar nepacietību gaidīsim jūsu nākotnes atjauninājumus.
English Songs , Bollywood Songs , Hindi Songs , Tezz Songs , Kannada Songs , Punjabi Songs

produk otomotif teica...

We remain in touch with the distributers,importers and whole sellers throughout the year to provide you right on time what is shown in the catalog.