2009. gada 3. septembris

Viss par valsts pārvaldes reformām internetā!

Viens no valsts ekonomiskās lejupslīdes apturēšanas topa tematiem informatīvajā vidē ir izdevumu samazināšana valsts budžetā, pamatā fokusējoties uz administratīvo un birokrātisko izmaksu būtisku samazināšanu. Izdevumu samazināšana ir rosinājusi veikt strukturālās reformas nozaru ministriju un to padotības iestāžu griezumā un valsts pārvaldē kopumā. Kopš 2007.gada oktobra uzsākta pakāpeniska valsts pārvaldes izdevumu samazināšana. 2008.gadā ir atlaisti vairāk nekā 4500 darbinieki (4779 slodzes), samazinot valsts budžeta izdevumus par vairāk nekā 29 miljoniem latu. 2009.gadā ir plānots samazināt par 3247 slodzēm, kas samazinās 2009.gada budžetu par vairāk nekā 11 miljoniem latu.



Paralēli mehāniskai izdevumu valsts pārvaldes samazināšanai tiek īstenotas analīzē pamatotas un efektīvas pārvaldes reformas, ko nosaka valdībā apstiprinātais „Pasākumu plāns valsts pārvaldes un civildienesta optimizācijai”, Funkciju audita komisijas darbības rezultāti un valsts pārvaldes funkciju izvērtēšana.

Plašsaziņas līdzekļos tiek pausta kritika par lēnām un neefektīvi veiktām strukturālām reformām valsts pārvaldē. Lai operatīvi skaidrotu valsts pārvaldes reformu gaitu un nodrošinātu Tavu iesaisti pārvaldes reformās, ir izveidota Valsts pārvaldes reformu dienasgrāmata. Dienasgrāmata tiks attīstīta pakāpeniski, izmantojot lietotāju priekšlikumus un komentārus. Septembrī Tev būs iespēja novērtēt visu ministriju funkcijas, nosakot, kuras funkcijas turpmāk tiktu finansētas no valsts budžeta, kuru finansēšana tiktu pārtraukta vai nodota privātajam vai NVO sektoram.

9 komentāri:

Anonīms teica...

TĀDS MURGOJUMS KĀ ŠĪ APTAUJA SEN NAV REDZĒTS!
Nu nav iespējams veikt valsts pārvaldes reformu ar cilvēkiem, kuri gatavojuši šo aptauju! :)
Ja viņi to paši nesaprot, varbūt kāds viņiem to var pateikt?
Vienīgais secinājums - Latvijā ierēdņi domāšanas procesam izmanto to ķermeņa daļu, uz kuras sēž. Šķiet domāšanas orgāni ir pamatīgi 'atsēdēti'!

Anonīms teica...

Jau sen vēlējos uzzināt - kāpēc katra iestāde uztur un veido savu datu bāzi visam, kas saistīts ar cilvēku???? Kāpēc VIDam sava, VSAA sava, PMLP sava, vēl vēlētāju datu bāze, policijas un sazin cik vēl citas. Kāpēc nevar veidot vienotu datu bāzi par cilvēkiem, kurā katra iestāde pievieno un izmanto datus savas kompetences ietvaros?

Kāpēc katra iestāde veido savu datu bāzi visam, kas saistīts ar zemi un komunikācijām??? Lai tad, kad nepieciešama, teiksim, zemes topogrāfija, cilvēks mēnešiem sirotu no iestādes uz iestādi un katrs dotu informāciju par savu nozari? Kāpēc nevar apvienot vienā bāzē visu, kas saistīts ar zemi un komunikācijām?

Piekrītu iepriekšējam rakstītājam, ka tādā veidā, kā aptauja ir izkārtota tagad, tā ir bezjēdzīga ne tikai man kā pilsonim, bet arī jums kā lēmējiem. Nevajag vērtēt funkcijas ministriju un nozaru griezumos, bet tieši FUNKCIJU griezumos. Lai ilustrētu domu: piemēram, FUNKCIJA "datu bāzes un to uzturēšana" un tālāk teiksim ministrija X, Y, Z tik naudas, tik cilvēki, VID tik naudas un tik cilvēki un tā tālāk no VISĀM nozarēm. Un tad, kad jūs šādā griezumā saliksiet kopā visus, kas valstī dara šo funkciju, tad tā jāsāk optimizēt.

Anonīms teica...

Divu gadu laikā no 75000 tiek samazināti par nepilniem 10000? Tas ir tad, kad Latvijā valsts aparāts apēd 8% no IKP, kad ES - 3%? Izsmiekls, ne reformas.

Anonīms teica...

Hi,hi,hīīī...Ne jau vienmēr valsts politiku nosaka attiecīgā ranga ierēdņi, bieži vien to veido augstāko ierēdņu mīļākās(reizēm pat bez izglītības, bet ar solīdu algu+vadības līgumiem un prēmijām), radi un vajadzīgie cilvēki. Savulaik pietika beigt(nopirkt diplomu)kādu nebūt humanitāru skoliņu un pieprast lauzīties angļu mēlē, kā uzreiz varēja iesēsties augstā ierēdņa krēslā un veidot valts politiku...nu esam saveidojuši totālu valsts un morāles pagrimumu. Labākais, ka tas viss joprojām turpinās un nekas neliecina, ka tuvākajā laikā šitais marazms beigsies.

Anonīms teica...

Kāda reforma, kādas atzīmes? Ja man,kā pils. jāvērtē tad, es atzīmes visiem ielieku 1,neesmu sakāries,3 VID saskarsme nebija tendēta uz pilsoni Latvijas iedzīvotāju,bet biegās bez apvainojuma es saņēmu nepieciešamo skaidrojumu nodokļiem. 4 iekšlietām ,kur likuma paklausīgam pilsonim saskarsme bijusi minimāla,patērētāju aizsardzības centram ,Latvijas radio, Valsts Kontrole,5. Vienīgie kas strādā.

interneta pieslēgums teica...

Jā tā ir --Nevajag vērtēt funkcijas ministriju un nozaru griezumos, bet tieši FUNKCIJU griezumos... Pareizi !

Ansis teica...

Tā viņš ir ...

cody teica...

very informative blog post!

Armands teica...

Tā viņš ir .